Тревожен бум на абортите в България

Тревожен бум на абортите в България

Тревожен бум на абортите в България

Поради небрежност от страна на българките, броят на "неродените бебета" в страната е около 50 000 годишно, абортът е и възможна причина за бъдещо безплодие.

В България в момента се наблюдава тревожен бум на абортите сред младите жени. Поради небрежност от страна на българките, броят на "неродените бебета" в страната е около 50 000 годишно. Абортът е и възможна причина за бъдещо безплодие.

Пред журналисти във Варна д-р Капка Атанасова призова жените да планират отговорно бременността си, като се доверят на съвременната контрацепция.

Резултатите от проучване "Контрацепцията и българката днес" показват, че въпреки познаването на контрацептивните методи, българската жена залага на отживели методи като прекъснат полов акт (63%) и календарен метод (23%).

Едва 4% от българките се доверяват на плановата контрацепция, което е 10 пъти по-ниско от развитите европейски страни.

По мнение на специалистите това е притеснително, тъй като показва незряло отношение към планиране на бременността. Д-р Атанасова обясни ниския прием на контрацепция със закостеняло мислене и стари митове и страхове.

Например всяка трета жена все още смята, че пиенето на противозачатъчни ще доведе до напълняване и окосмяване.

 

С цел да се повиши нивото на информираност на българката по въпросите на контрацепцията, както и да се намали дистанцията между нея и акушер-гинеколога, за първи път у нас на сайта Yasmina.bg отвори врати "виртуален кабинет".

На сайта посетителите ще могат да се консултират с водещи специалисти по въпросите, свързани с предпазването от нежелана бременност.

"Седмица на отворените врати" за безплатни консултации с гинеколог относно плановата контрацепция ще се проведе от 9-13 юни във Варна. Консултациите ще се извършват в ДКЦ І "Св. Клементина" от акушер-гинеколозите д-р Меслин Мехмедов и д-р Румен Шопов.  

Препоръчваме ви

1000+

Безплатни материали

200+

Проведени обучения

100+

Проведени консултации

50+

Проведени супервизии